De Vlampijpateliers worden gerenoveerd

Zaterdag 15 juni 2019
De gemeente Utrecht gaat de Vlampijpateliers, het oude kantoorpand van het Werkspoor aan de Vlampijpstraat, renoveren en verduurzamen. Daarmee blijft het pand voor de lange termijn behouden voor kunstenaars. De renovatie start vermoedelijk medio 2020.

Sinds 2001 wordt het pand beheerd door DePlaatsmaker. In eerste instantie zou dit voor een periode van 5 jaar zijn, waarna het pand gesloopt zou worden om plaats te maken voor een nieuwe weg. Daarna was lang onzeker of het pand alsnog kon blijven staan. Daardoor is het pand momenteel in slechte staat. In de tussentijd groeide de reputatie van het pand als een belangrijk atelierpand voor Utrechtse kunstenaars. De bijna 70 ateliers zullen nu langdurig beschikbaar blijven voor kunstenaars.

De gemeente wil de Vlampijpateliers energieneutraal maken, zo veel mogelijk circulair renoveren en de huidige uitstraling behouden. Daarnaast wordt het pand ook beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. 

De renovatie zal vermoedelijk medio 2020 beginnen en 7 tot 9 maanden in beslag nemen. De kunstenaars die nu in het pand zijn gehuisvest zullen tijdens de renovatie het pand moeten verlaten. Naar vervangende werkruimte wordt nog gezocht. Alle huidige gebruikers kunnen na de renovatie naar hun oude atelier terugkeren.

 

Terug