RAINBOWS END

Donderdag 22 april 2021

Digitale kunstplatform Creative Coding Utrecht (CCU) organiseert van 22 april t/m 2 mei de expositie ‘RAINBOWS END’ in De Havenloods. Deze multi-sensorische kunstmanifestatie verlegt de grenzen van realiteit, intimiteit en spel. In de tentoonstelling worden digitale en innovatieve kunstwerken van kunstenaars van over de hele wereld getoond. Van prijswinnende VR-installaties, games tot face filters. “Deze werken kunnen geestverruimende ervaringen veroorzaken,” aldus initiatiefnemer Fabian Sluijs over RAINBOWS END.

Utopia
RAINBOWS END toont werken van een diverse, internationale groep kunstenaars die grenzen verkennen van de kunst, identiteit, gender en realiteit. Fabian van Sluijs: “De regenboog uit te titel verwijst naar hoe er in deze tijd op een andere wijze wordt om gegaan met gender. Maar de regenboog staat vaak ook symbool voor een utopische wereld. Vaak verbeelden kunstenaars hun ideale wereld op hun eigen wijze en dragen zo bij aan maatschappelijke veranderingen.”

Seks Technologie Hackathon
Bij RAINBOWS END hoort een bijzonder online programma met werk van makers die gender identiteit en post-binaire levensstijlen onderzoeken. Zo onderzoekt CCU in samenwerking met queer theaterfestival What You See de politiek van online en offline (safe) spaces. Van Sluijs; “Diverse kunstenaars verkennen conventies en nieuwe werelden in hun eigen digitale en blended realiteit.” In een tiendaags online en offline programma verkent RAINBOWS END de mogelijkheden en valkuilen van deze werelden. Er zijn diverse workshops, online events en hackathons. Zo is er in samenwerking met Touchy-Feely Tech een ‘Seks Technologie Hackathon’. Naast RAINBOWS END ontwikkelt CCU ook een programma voor professionals in samenwerking met het Uncloud Festival, wat ook in april plaats zal vinden.

Virtual Reality
Er zijn diverse Virtual Reality (VR) installaties te zien in de tentoonstelling in De Haveloods. Van Sluijs: “VR is een ideale manier om alternatieve werelden te visualiseren en te verkennen.” De VR-installatie nerd_funk van Ali Eslami & Mamali Shafahi werd in 2020 met een Gouden kalf bekroond en bezoekers kunnen dit ervaren in RAINBOWS END. De installatie onderzoekt hoe de mens zich op sociale media gedraagt en wat de impact is van sociale media op ons ‘echte’ sociale leven.

Van Sluijs: “Omdat wij werken als een community zitten wij heel diep in bepaalde subculturen en bovenop de innovaties. Wij hebben vaak als eerste bepaalde kunstenaars in onze events en exposities en die zie je pas over een paar jaar in de grote musea of bij andere festivals.” Deelnemende kunstenaars van RAINBOWS END zijn Danielle Braithwaite-Shirley (UK), Irene Cassarini (IT/NL), Ali Eslami & Mamali Shafahi (NL, FR, IR), Carla Gannis (US) Rosa Menkman (NL), Anna Engelhardt (RU), Jolie van Wijngaarden (NL), Lisa Mantel (NL), Marpi Studio (US) & Inez Apha (FR) & Elisa SJ (CA), Colin Keays (UK/NL), Cyberwitch (US), Irene ‘Tokini’ Fubaru Manuel (UK) en meer namen volgen.

Transgender geschiedenis
Kunstenaar Danielle Braithwaite-Shirley legt met haar werken gebeurtenissen uit de zwarte en transgender geschiedenis vast in interactieve game ervaringen. Hiernaast zullen er diverse optredens zijn van onder andere Irene Cassarini met haar audiovisuele project ‘Queering the Digital Space’. Deze performance komt voort uit haar prijswinnende afstudeeronderzoek over nieuwe media, queer cultuur, feminisme, gender stereotypes en technologie.

Coronaproof tentoonstelling
In de voormalige Broese winkel op de Stadhuisbrug is op 30 april en 1 en 2 mei een tentoonstelling van Rainbows End te zien met werk van: Danielle Brathwaite-Shirley, Rosa Menkman, Legacy Russel, Lisa Mantel, MengXuan Sun, Winnie Soon, Adham Faramawy, and Carla Gannis. 

Voor meer informatie en kaarten: www.creativecodingutrecht.nl

 

Terug