Verlenging Huurkortingsregeling Coronacrisis

Zaterdag 4 juni 2022
 
De gemeente Utrecht is trots op haar creatieve broedplaatsen. Met hun diversiteit aan creatieve ondernemers en makers zijn de broedplaatsen van grote waarde voor het culturele klimaat in de stad. Op 6 april 2021 lanceerde de gemeente een steunpakket dat erop gericht is kunst en cultuur beter en sterker uit de corona crisis te laten verrijzen. In mei 2022 heeft het college om een tweede aanvullend steunpakket ter beschikking te stellen.

Een onderdeel van het aanvullende steunpakket is de verlenging van de huurkortingsregeling. Nu kunnen ook huurders die door corona omzetverlies hebben geleden in het eerste half jaar van 2022, een korting op de huur aanvragen (over het eerste half jaar van 2022). De gemeente hoopt dat met de verlenging van de regeling de creatieve makers in onze broedplaatsen hun werk kunnen voortzetten en dat op die manier de hoge kwaliteit van de broedplaatsen behouden blijft. De huidige verlenging van de huurkortingsregeling geldt voor de periode 1 januari tot 30 juni 2022 (6 maanden) en DePlaatsmaker is gevraagd deze uit te voeren voor haar eigen huurders.

 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor huurkorting: 

  • je bent werkzaam in de culturele of creatieve sector;
  • je hebt een huurcontract op jouw naam;
  • je kunt aantonen dat je door corona in het eerste halfjaar van 2022 minder inkomsten hebt gehad dan (op basis van jouw omzet in het jaar 2019) zou mogen worden verwacht;
  • je stuurt de aanvraag uiterlijk 31 juli 2022 retour.

Het percentage huurkorting wordt bepaald op basis van de gederfde omzet in 2022 ten opzichte van het referentiejaar 2019.

 

Voor het berekenen van de korting geldt de volgende staffel:
Omzetverlies            huurkorting

minder dan 30%      geen huurkorting

30% tot 50%            30% huurkorting

50% tot 70%            40% huurkorting

meer dan 70%         50% huurkorting

De ‘normale’ omzet moet je kunnen onderbouwen met een inkomstenaangifte (of jaarrekening) over 2019. De huurkorting wordt zonder BTW berekend over de kale huur, exclusief servicekosten.

 

Hoe vraag je de huurkorting aan?
Denk je dat je omzetverlies in het eerste halfjaar 2022 meer is geweest dan 30%, vul dan bijgaand formulier 'Aanvraag huurkorting' in. Je ontdekt dan op eenvoudige wijze wat jouw voorlopige huurkorting over het eerste halfjaar 2022 kan zijn. Kom je in aanmerking voor korting? Stuur dan het bestand uiterlijk 31 juli 2022 naar ons terug via fa@deplaatsmaker.nl, samen met je aangifte inkomstenbelasting 2019 of de jaarrekening 2019. Let wel op, want er zijn twee versies van het bestand: één voor stichtingen/ondernemingen en één voor zzp’ers (voor iedereen die geen stichting/onderneming vormt). Wij beoordelen je aanvraag en als blijkt dat je recht hebt op een korting wordt de korting voorlopig vastgesteld en krijg je dat bedrag uitbetaald (of wordt het verrekend met openstaande posten). De definitieve vaststelling van de korting volgt in 2023.

 

Vaststelling huurkorting
In 2023 ontvang je het formulier 'Vaststelling huurkorting', waarmee de korting definitief wordt berekend. Je retourneert dit ingevulde formulier samen met je aangifte inkomstenbelasting 2022 of jaarrekening 2022. Opnieuw beoordelen wij dan jouw aanvraag. Als blijkt dat de definitieve korting lager is dan de voorlopige korting (je omzetverlies is toch minder dan je dacht), dan heb je in feite teveel huurkorting ontvangen en dan moet je dat terugbetalen. Let op: de definitieve korting kan niet hoger uitvallen dan de voorlopige korting!

 

Formulier voor zzp'ers

Formulier voor stichtingen en vennootschappen

 

Terug