Culturele voorziening Leidsche Rijn Centrum

Samen met de gemeente Utrecht en RAUM werken we aan de ontwikkeling van een culturele voorziening op de kavel tussen het Berlijnplein en Leidsche Rijn Centrum. In de periode 2019-2021 worden grote stappen gezet om op de kavel een schakering van aantrekkelijke buitenruimtes, gebouwen met bijzondere architectuur en verassende installaties te realiseren.    

Met het thema 'grensverleggend makersplein' werd in 2016 begonnen om via culturele programmering stapsgewijs te onderzoeken wat de beste vorm zou zijn voor een culturele voorziening op deze locatie. In 2018 is DePlaatsmaker gevraagd mee te denken over de verdere ontwikkelingen op het terrein.

Inmiddels beginnen de contouren van de culturele voorziening Leidsche Rijn Centrum zich af te tekenen. Het wordt een plek voor bijzondere ontmoetingen waar je, ongemerkt of juist heel bewust, in aanraking komt met (beeldende) kunst en design. Een dagelijkse ontmoetingsplek waar steeds iets anders te zien en te beleven is. Je vindt er design, beeldende kunst, theater, muziek, technologie én sociale activiteiten. Laagdrempelig genoeg zodat het een functie heeft voor iedereen in de wijk, en bijzonder genoeg om ook cultuurliefhebbers van ver buiten de stadsgrenzen te trekken.

Samen met onze partners hebben we de ambitie om in de komende 3 jaar bijna 50% van de kavel te gaan bebouwen, zoveel mogelijk modulair en flexibel zodat ingespeeld kan worden op de veranderende ruimtebehoefte van de culturele sector. Het is nadrukkelijk het uitgangspunt om bewoners, culturele instellingen en kunstenaars uit Leidsche Rijn en Utrecht te betrekken bij het ontwerp, de realisatie en het beheer van de culturele voorziening.

partners

 

Terug