Dwarsdenkers en circulaire bouwers

Dinsdag 12 oktober 2021
De enorme houten loods valt meteen op als je het buitenterrein van De Havenloods op rijdt. De vele oude raamkozijnen die samen één groot geheel vormen, het dakterras en de vele mensen die in en uit lopen zorgen voor een dynamisch geheel. We spreken met Oscar Larik. Eén van de initiatiefnemers van NAR – Café der Kunsten en eigenaar van Galerie Larik. NAR en Galerie Larik zitten straks samen in deze loods en bieden een mooie aanvulling op elkaar.

 

 

In deze verhalenreeks nemen we je de komende weken mee langs de verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van broedplaats De Havenloods. Dit voormalig industrieel terrein van bijna 5.000 vierkante meter wordt samen met kunstenaars en makers getransformeerd tot een creatief werklandschap voor de komende tien jaar. Het omvat bijzondere werkruimtes, ondersteunende horeca en ruimte voor activiteiten en kleinschalige programmering. Uniek, want huurders bouwen hier dus zelf aan hun eigen werkplek. We spreken met hen over hun plannen, waar ze op dit moment aan bouwen en wat ze verwachten van deze levendige plek.

 

 

Op het buitenterrein van De Havenloods wordt hard gebouwd. NAR, de horecaplek die hier voor bruisende ontmoetingen gaat zorgen, brengt lol, kunst en cultuur en is wars van de gebruikelijke conventies en systemen, maar staat wel midden in de maatschappij. Een nar is een dwarsdenker en breekt met bestaande patronen. De naam ontstond na wel duizend andere namen met compagnon Walter Bak op en neer gewhatsappt te hebben. De naam werd geboren toen Oscar een schilderij zag van Toon Teeken, genaamd 'NAR'. “Je zult hier niet een directe verwijzing naar de nar zien, maar het zit wél verweven in alles wat we doen. De nar was degene die als enige de koning belachelijk mocht maken. Lol maken en zaken anders doen dan verwacht, staan bij ons centraal.”

 

  

 

Eind mei 2021 kregen ze hun bouwvergunning onder begeleiding van DePlaatsmaker en Urbanizer Architecten en in de tweede week van juni startte de bouw. De basis was een oude loods. Walter, eigenaar van Schaalwerk, bouwde al vaker met deze constructie als basis voor festivals. Oscar en Walter zijn beide dwarsdenkers, die liever niet in systemen gedrukt worden. Zo “dwingen” ze ook hun leveranciers creatief na te denken over tweedehands materiaal.

 
"De vloer komt uit de Ronda zaal van TivoliVredenburg en zijn er balken gebruikt uit een project van de VPRO."

 

Zoals de andere bouwwerken op het buitenterrein van De Havenloods grotendeels circulair zijn gebouwd, is ook NAR ook zoveel mogelijk circulair opgezet. Ze proberen zoveel mogelijk materialen tweedehands te kopen. Dat gaat zover, dat zelfs apparatuur een tweede leven krijgt en dat is niet altijd vanzelfsprekend voor leveranciers. Zo hebben ze het voor elkaar gekregen dat de Brouwers die normaal gesproken al het apparatuur nieuw leveren, nu de kelders in doken op zoek naar tweedehands tapkranen. "De vloer komt uit de Ronda zaal van TivoliVredenburg en zijn er balken gebruikt uit een project van de VPRO."

 

    

 

Dat deze stijl van bouwen de sfeer en uitstraling tekenen zal je niet verbazen. “Voor alles wat je hier ziet, hebben we een Google zoektocht gehouden én het materiaal gevonden. Het is voor ons vanzelfsprekend om te werken met tweedehands bouwmateriaal. Alles heeft een verhaal en komt ergens anders vandaan, we timmeren het af en zo vormt het toch één geheel. De loods is omringd met hout dat gevonden werd in één van de oude containers die we kochten om te gebruiken als keuken."

 
"Het is voor ons vanzelfsprekend om te werken met tweedehands bouwmateriaal. Alles heeft een verhaal en komt ergens anders vandaan."

 

“Femke, wil jij misschien wat lekkers regelen voor de lunch? Ik dacht aan een bbq vanmiddag?” vraagt Oscar even tussen ons gesprek door. Het lijkt alsof er nu al een festival gaande is! De sfeer zit er goed in, het zonnetje schijnt. Oscar vertelt: “Het idee is dat we samen bouwen aan deze plek. Naast de expositieruimte komt er ook een volledige programmering, zowel doordeweeks als in het weekend, waar het hele team aan mee kan denken en werken.” De eerste expositie is al gepland met Frank Halmans. De expositie gaat over gebouwen en ruimtes en de herinneringen die je daaraan kunt hebben en sluit dus mooi aan op de diversiteit aan gebouwen die je hier op het terrein vindt. “Wanneer de opening is? We hopen in november open te gaan, maar daar hoor je snel genoeg meer over!” 

 

Kan je niet wachten? Een leuk vooruitzicht is dat op 14 november het 'U?' festival al aanwezig zal zijn bij en rond De Havenloods. Blijf verder op de hoogte van alle updates via de instagrampagina van NAR of via www.narcafederkunsten.nl. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods?
Volg dan onze Instagram pagina!

 

Terug