Dwarsdenkers en circulaire bouwers

Dinsdag 12 oktober 2021
Hun enorme houten loods valt meteen op als je het buitenterrein van De Havenloods op rijdt. De vele oude raamkozijnen die samen één groot geheel vormen, het dakterras en de vele mensen die in en uit lopen zorgen voor een dynamisch geheel. We spreken met Oscar Larik. Eén van de initiatiefnemers van NAR – Café der Kunsten en eigenaar van Galerie Larik. NAR en Galerie Larik zitten straks samen in deze loods en bieden een mooie aanvulling op elkaar.

 

 

In deze verhalenreeks nemen we je de komende weken mee langs de verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods. Dit voormalig industrieelterrein van bijna 5.000 vierkante meter wordt samen met kunstenaars en creatieve makers getransformeerd tot een creatief werklandschap voor de komende tien jaar, met bijzondere werkruimtes, ondersteunende horeca en ruimte voor activiteiten en kleinschalige programmering. Uniek, want huurders bouwen hier dus zelf aan hun eigen werkplek. We spreken met hen over hun plannen, waar ze op dit moment aan bouwen en wat ze verwachten van deze levendige plek.

 

 

Op het buitenterrein van De Havenloods wordt hard gebouwd, NAR de horecaplek die hier voor bruisende ontmoetingen gaat zorgen, brengt lol, kunst en cultuur en is wars van de gebruikelijke conventies en systemen, maar staat wel midden in de maatschappij. NAR is een dwarsdenker en breekt met bestaande patronen. De naam ontstond na wel 1000 andere namen met compagnon Walter Bak op en neer gewhatsappt te hebben. De naam werd geboren toen Oscar een schilderij zag van Toon Teeken, genaamd NAR.

 

Schilderij NAR door Toon Teeken.


“Je zult hier niet een directe verwijzing naar de nar zien, maar het zit verweven in alles wat we doen. De nar was degene die als enige de koning belachelijk mocht maken. Lol maken en zaken anders doen dan verwacht, staan bij ons centraal.”


Eind mei 2021 kregen ze hun bouwvergunning onder begeleiding van DePlaatsmaker en Urbanizer Architecten en in de tweede week van juni startte de bouw. De basis was een oude loods. Walter, eigenaar van Schaalwerk, bouwde al vaker met deze constructie als basis voor festivals.


Oscar en Walter zijn beide dwarsdenkers, die liever niet in systemen gedrukt worden. Zo “dwingen” ze ook hun leveranciers creatief na te denken over tweedehands materiaal. Zoals het buitenterrein van De Havenloods grotendeels circulair is ingericht, is de bouw van NAR ook zoveel mogelijk circulair. Ze proberen zoveel mogelijk materialen tweedehands te kopen. Dat gaat zover, dat zelfs apparatuur een tweede leven krijgt en dat is niet altijd vanzelfsprekend voor leveranciers. Zo hebben ze het voor elkaar gekregen dat de Brouwers die normaal gesproken al het apparatuur nieuw leveren, nu de kelders in doken op zoek naar tweedehands tapkranen. De vloer komt uit de Ronda zaal van Tivoli en zijn er balken gebruikt uit een project van de VPRO.


Dat deze stijl van bouwen de sfeer en uitstraling tekenen zal je niet verbazen. “Voor alles wat je hier ziet hebben we een Google zoektocht gehouden én het materiaal gevonden. Het is voor ons vanzelfsprekend te werken met tweedehands bouwmateriaal. Alles heeft een verhaal en komt ergens anders vandaan, we timmeren het af en zo vormt het toch één geheel.” De loods is omringd met hout dat gevonden werd in één van de oude containers die we kochten om te gebruiken als keuken.

 

De bouw met vele tweedehands raamkozijnen.


“Femke, wil jij misschien wat lekkers regelen voor de lunch? Ik dacht aan een bbq vanmiddag?” vraagt Oscar even tussen het interview door. Het lijkt alsof er nu al een festival gaande is. De sfeer zit er goed in, het zonnetje schijnt. Oscar vertelt: “Het idee is dat we hier samen bouwen aan deze plek. Naast de expositieruimte komt er ook een volledige programmering, zowel doordeweeks als in het weekend, waar het hele team aan mee kan denken.”

 

“Het voordeel van een plek als deze is dat we goed samen kunnen werken met de andere huurders hier op de buitenruimte van De Havenloods. Er zijn zoveel verschillende expertises aanwezig en onze horecaplek biedt een kans om dat goed samen te brengen.”


De eerste expositie is al gepland met Frank Halmans. De expositie gaat over gebouwen en ruimtes en de herinneringen die je daaraan kunt hebben en sluit dus mooi aan op de diversiteit aan gebouwen die je hier op het terrein vindt. “Wanneer de opening is? We hopen begin november open te gaan, maar daar hoor je snel genoeg meer over!” 

 

Walter en Oscar de twee initiatiefnemers
Oscar en Walter, de twee initiatiefnemers.

 

Kan je niet wachten? Een leuk vooruitzicht is dat van 11 t/m 14 november het festival Le Guess Who al aanwezig zal zijn. 


Blijf op de hoogte van alle updates via de instagrampagina van NAR of via www.narcafederkunsten.nl. Benieuwd geworden en zou je hier graag willen werken? Kijk dan op hun website voor vacatures.


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods?
Volg dan onze Instagram pagina.

 

Terug