Over ons

Wat doen we?
We maken plaats voor kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele instellingen in Utrecht. Door panden te verhuren, door het transformeren van bestaande panden en door deel te nemen aan nieuwe gebiedsontwikkelingen zorgen we ervoor dat kunstenaars en creatieven passende en betaalbare werkruimtes hebben in de stad.
 
We vertalen de ruimtebehoefte van de creatieve sector naar de taal van vastgoedpartijen en beleidsmakers. We zoeken innovatieve oplossingen om binnen de beperkte financiële kaders ruimte te creëren voor de creatieve meerwaarde die de cultuursector levert. Daarnaast adviseren we ook andere partijen over creatieve huisvesting in de stad. 
Lees meer over onze missie
 
Wie zijn we?
Sinds Januari 2019 zijn SWK030 en Sophies Kunstprojecten gefuseerd onder de nieuwe naam DePlaatsmaker. Met deze fusie combineren we jarenlange ervaring in het verhuren en ontwikkelen van vastgoed voor de creatieve sector en verbinden we grote netwerken binnen het kunstenveld, de vastgoedsector en de gemeente.
Maak kennis met het team van DePlaatsmaker
 
In 50 panden bieden we ruimte aan meer dan 750 kunstenaars, creatieve ondernemers, instellingen en makers. Onze panden zijn verspreid over de stad Utrecht en daarbuiten. Een deel daarvan zijn panden van DePlaatsmaker zelf, andere panden zijn in het bezit van de gemeente, vastgoedeigenaren of woningcorporaties. Wij beheren en ontwikkelen deze panden en verhuren ze aan kunstenaars, creatieve ondernemers en kunstinstellingen.
Bekijk hier onze panden
 
DePlaatsmaker is een stichting die zich ten doel stelt om het kunstklimaat in Utrecht te versterken. Dit doen we in eerste instantie middels het beschikbaar stellen van ruimte voor kunst. Daarnaast ondersteunen  we kunstenaars en de creatieve sector ook op andere manieren, bijvoorbeeld door onderlinge samenwerking te stimuleren.
Lees hier meer over onze stichting

Terug