Stichting DePlaatsmaker

DePlaatsmaker realiseert en beheert in Utrecht ruimte voor kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele instellingen. Door nieuwe mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen, vervullen zij de groeiende vraag naar passende en betaalbare ruimte voor de culturele en creatieve sector.

DePlaatsmaker is per 1 januari 2019 ontstaan uit een fusie tussen SWK030 en Sophies Kunstprojecten. Beide stichtingen hielden zich al decennialang bezig met het ontwikkelen, beheren en verhuren van cultureel vastgoed.

SWK030
SWK030 creatieve huisvesting bood professionele kunstenaars, creatief ondernemers, kunstinstellingen en culturele organisaties betaalbare werkruimte in de gemeente Utrecht. Daarnaast werd bijgedragen aan het culturele klimaat door initiatieven te ondersteunen waarmee de zichtbaarheid van kunstenaars werd vergroot, en hun onderlinge connecties werden gestimuleerd. Een voorbeeld daarvan was SWK030 Connect dat nu voort leeft als Community.

SWK030 werkte nauw samen met de gemeente Utrecht. Dit leidde tot een aanzienlijke groei van het aantal vierkante meters permanente culturele werkruimte in de stad. Een paar in het oog springende panden die door SWK030 werden ontwikkeld zijn Cultuurhuis Stefanus in Overvecht, het Witte Pand en het Muziekgebouw aan de Loevenhoutsedijk, de atelierwoningen in de Kersenboomgaard in Leidsche Rijn, en het rijksmonumentale pand Plompetorengracht 4.

Sophies Kunstprojecten
Sophies Kunstprojecten was een kunstenaarsinitiatief dat zich inzette voor ruimte en gelegenheid voor kunst. De organisatie werd opgericht in 1988 als Stichting Sophia door een groep kunstenaars gehuisvest in een pand aan de Sophialaan. Door de jaren heen werden steeds meer panden in beheer genomen en verwierf de stichting ook verschillende panden in eigendom.

Vanaf het begin streefden de oprichters méér na dan alleen werkruimte. Een vruchtbare bodem voor een bloeiend kunstklimaat heeft ook behoefte aan interactie tussen kunstenaars onderling en tussen kunstenaars en hun publiek. Naast atelierbeheer werden dus ook uiteenlopende kunstprojecten georganiseerd, waaronder het roemruchte Sophie’s Palace aan de Catharijnesingel, De Toren van Babel in een kantoortoren aan de Oudenoord en Eiland8 in Kanaleneiland. 

Bestuur en Raad van Toezicht
Stichting DePlaatsmaker onderschrijft de Governance Code Cultuur. De organisatie is ingericht volgens het Raad van Toezicht + Directiemodel. De statuten en reglementen zijn in overeenstemming met de code opgesteld.

Bestuurder-directeur: Arna Notten
Raad van Toezicht : Mieke Verschoor (voorzitter), Marina de Kanter, Patrick van der Hijden, Ellen Bijsterbosch en Sjoerd Aalbers.

DePlaatsmaker wordt gesubsidieerd door de Gemeente Utrecht vanuit de Cultuurnota 2021-2024.

Publicaties

Meerjarenplan 2021-2024

Activiteitenverslag 2022

Activiteitenverslag 2021

Activiteitenverslag 2020

Activiteitenverslag 2019

 

 

 

Terug