Grote brand op Berlijnplein

Zondag 8 november 2020
In de nacht van vrijdag op zaterdag (6 en 7 november) is het team van DePlaatsmaker opgeschrikt door een grote brand op Berlijnplein in Leidsche Rijn. Het circulaire cultuurpaviljoen van DePlaatsmaker, een verzamelgebouw waar Het NUT, RAUM, de Buurtwerkkamer en Jonge Honden gevestigd zijn, is hierbij volledig uitgebrand. Het gebouw is begin dit jaar opgeleverd en was onderdeel van het cultuurcluster Berlijnplein, waar ook het paviljoen van RAUM en wijkrestaurant Venster staan.

De verslagenheid en de klap voor ons team en onze huurders is groot. Gelukkig was er op het moment van de brand niemand aanwezig in het pand en is er alleen materiële schade.
 
Onze directeur Arna Notten stond zaterdagochtend de pers te woord: “Dit is echt vreselijk. Het is afschuwelijk om te zien, als je dit net een half jaar geleden hebt opgeleverd en opgebouwd met veel inzet en moeite. Het is de pijn van alle energie die erin is gestopt om het te bouwen én dat ik weet dat het veel betekent voor de huurders. Het is verschrikkelijk voor hen, maar ook voor ons. Het is de eerste keer dat we zo’n afschuwelijke brand meemaken.”
 
De wil om samen met onze huurders door te gaan op het Berlijnplein is groot. DePlaatsmaker wil alle mogelijkheden nagaan hoe we onze huurders kunnen ondersteunen en opnieuw kunnen huisvesten, zodat zij zo snel mogelijk weer operationeel kunnen zijn. We gaan op dit moment met hen in gesprek om te kijken wat hierin hun behoeften zijn. In overleg met de gemeente Utrecht bekijken we ook of het pand aan het Berlijnplein opnieuw kan worden opgebouwd. 
 
Berlijnplein is een plek voor kunst, cultuur, creatieve bedrijven en de buurt in Utrecht, Leidsche Rijn. Naast theatergezelschap Het NUT, stadslab RAUM, BuurtWerkKamer en adviesbureau Jonge Honden zijn ook de ontwerpers van Goede Vrijdag en dansgezelschappen 155, SHIFFT en IRC hier actief. Deze partijen ontwikkelen samen met de gemeente Utrecht en DePlaatsmaker het Berlijnplein als verbindende, culturele plek in het tweede stadshart van Utrecht.
 
Foto’s via DUIC

Terug