Fort Blauwkapel

Kapelweg 7, Utrecht

Algemeen

Wat een voormalige militaire barak was, is nu een plek voor theater geworden. Na een renovatie in 2005 kocht DePlaatsmaker het gebouw van de gemeente Utrecht. Daarna is de binnenkant verbouwd tot een theaterlocatie, met eigen kleine theaterstudio en repetitiezaal. Verschillende instellingen hebben hier gehuisvest, zoals Growing Up in Public, Jeugdtheater Het Lab en de faculteit Theater van de HKU. Sinds de zomer van 2018 vind je er Standplaats Utrecht, een broedplaats voor talentontwikkeling van theater-, dans- en performancemakers.
 
Fort Blauwkapel is een rijksmonument uit 1883 en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het fort word je omgeven door bastions, wallen en oude militaire gebouwen. Je vindt er onder andere een kerkje, een woonkern en een bomvrije kazenre. De barak maakt deel uit van het zogenaamde werkkwartier voor kleinschalige bedrijvigheid. In 2003 werd dit bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld.

Rolstoeltoegankelijkheid

De begane grond van deze locatie is beperkt rolstoeltoegankelijk. De overige verdiepingen zijn niet rolstoeltoegankelijk. Lees meer over wat dit betekent en over ons algemene beleid m.b.t. toegankelijkheid in de FAQ.