Verbouwing Havenloods

In 2019 transformeerde DePlaatsmaker een oude, lege industriële loods van 10 meter hoogte tot een culturele broedplaats met meer dan 65 werkruimtes voor kunstenaars en creatieve ondernemers.

Naar ontwerp van Sietse van der Spuij van Urbanizer werden vanaf eind 2018 de voorbereidingen getroffen voor de bouw van bijna 2200 m2 aan creatieve werkruimte in deze oude overslagloods bij de entree van het Werkspoorkwartier. Naast ateliers, kantoren, werkplaatsen en een danszaal is er in de loods ook veel ruimte vrij gehouden zodat gebruikers elkaar kunnen ontmoeten en er plaats is voor exposities en evenementen. Het resultaat is een soort Escheriaans labyrint geworden, met 3 etages en veel trappen en loopbruggen.

De loods is circulair verbouwd door Groenluik aannemers, met bijvoorbeeld hergebruikte deuren, ramen en houten balken en innovatieve constructieoplossingen van Imd, waardoor relatief weinig beton is gebruikt. 

De Havenloods is in mei 2019 in gebruik genomen voor een periode van minimaal 12 jaar. De verbouwing is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van het kfheinfonds, urban industrial, en de gemeente Utrecht.   

Lees meer over de gebruikers en het programma in de Havenloods

Luister naar deze podcast waarin de architect van de Havenloods meer vertelt over het bouwproces   

Terug