Op bezoek bij Utrechtse makers tijdens de Atelierroute Utrecht 2021.

Zaterdag 2 oktober 2021
Tijdens de Atelierroute Utrecht 2021 op 2 & 3 oktober in Utrecht West en 9 & 10 oktober in Utrecht Oost, krijg je een kijkje in de keuken bij Utrechtse makers. Tussen 12:00 en 17:00 uur kan je op bezoek bij ruim 250 kunstenaars op maar liefst 100 locaties in Utrecht, waaronder diverse kunstenaars en creatieven die een werkruimte huren bij DePlaatsmaker.

Wij spraken met Brigitte Heslenfeld en Francine Claassen, huurders bij Concordiastraat 67A. Zij doen samen met kunstenaar Carel Blotkamp en ontwerper Marianne van den Breeden mee aan de atelierroute. Brigitte, maker én medeorganisator van Atelierroute Utrecht verteld: "Normaal gesproken organiseren we eens per twee jaar de Atelierroute Utrecht, maar omdat we kunstenaars een extra podium willen geven en bezoekers de kans willen bieden om Utrechtse kunst te zien en te kopen, kan je deze editie maar liefst 4 dagen binnen kijken bij Utrechtse makers!" 

 

         

Links: Beeld van Francine Claassen. Rechts: Brigitte Heslenfeld aan het werk in haar atelier aan de Concordiastraat.

 

Brigitte is illustrator. Haar studio heet PlanetB. “Er is geen PlanetB!” krijgt ze vaak als commentaar op haar naam. Voor haar betekent PlanetB een droomwereld. Een wereld die jezelf kan vormgeven in gedachten, in kunst en verhalen. De natuur staat bij haar centraal. Klimaat moet meer aandacht krijgen, daarom tekent ze vooral botanische elementen. “Ik ben momenteel aan het experimenteren met het maken van mijn eigen papier, gemaakt van restanten van gras en inkt gemaakt van walnoten.” Ook organiseert ze workshops. Haar studio is er helemaal op ingericht de creativiteit van haar groep aan te moedigen.

Kunstenaar Francine Claassen is net nieuw als huurder op de Concordiastraat. "Ik zie de Atelierroute Utrecht als een mooie manier om me hier te settelen en mijn nieuwe plek aan het publiek te laten zien." Omdat ze net nieuw is experimenteert ze nog even met de ruimte. “Dit is een goed moment om mijn werk weer goed neer te zetten en te onderzoeken hoe ik wil dat mensen naar mijn werk kijken.”

Het ‘niet weten’ biedt voor Francine Claassen een opening waardoor andere vormen en inzichten ontstaan. Ze maakt vooral beeldende kunstwerken, groots en waar je wat langer naar moet kijken. Francine gebruikt veel materialen. Gebruiksvoorwerpen veranderen in een stellage die samen een verhaal vertellen. Ze maakt vooral ruimtelijke installaties waarin het menselijk lichaam vaak centraal staat. Groots, waar je doorheen kan lopen en waar je wat langer naar moet kijken, opgebouwd uit allerlei verschillende materialen.  

Beiden zijn overtuigd: "Het leukste aan de Atelierroute is om verborgen plekken te bezoeken. We betrekken actief de buurt in deze editie. Zo leggen we mooie verbindingen en breken zowel de kunstenaars als voorbijgangers uit hun bubbel. Sommige omwonenden hebben geen idee wat wij hier aan het doen zijn. Het is leuk om meer verbinding te krijgen."

Verschillende locaties van DePlaatsmaker doen mee aan de Atelierroute Utrecht:
Concordiastraat 68, Concordiastraat 67A, Gruttersdijk 12, Jutfaseweg 156, Kleine Geertekerkhof 6, Laan van Engelswier 13, Lange Nieuwstraat 2, Lange Nieuwstraat 7, Schalkwijkstraat 4.

De Atelierroute Utrecht biedt een unieke kans om kunst te ontdekken en te kopen in de ateliers van Utrechtse kunstenaars en creatieven, bekend en onbekend talent. Bekijk alle deelnemende kunstenaars en locaties via de website van Atelierroute Utrecht. Klik hier voor de wandelkaart langs alle deelnemende locaties. De Atelierroute wordt georganiseerd door het projectteam van Kunstliefde.

Terug