DePlaatsmaker beëindigt verhuur Vlampijpateliers

Woensdag 29 november 2023
Op de Vlampijpstraat in het Werkspoorkwartier biedt DePlaatsmaker sinds 2001 ruimte aan zo’n 70 Utrechtse kunstenaars en creatieve ondernemers. Het pand – een oud kantoorgebouw van Werkspoor – verkeert echter al jaren in slechte staat. Om de Vlampijpateliers te behouden als werkplek voor kunstenaars en creatieven, wordt door de gemeente Utrecht - de eigenaar van het pand - gewerkt aan plannen voor een grootschalige verbouwing. De start van de verbouwing staat nu gepland in 2025. DePlaatsmaker had het voornemen om, in aanloop naar de verbouwing, in de zomer van 2024 de huur op te zeggen naar haar huurders. Echter, meerdere factoren hebben geleid tot het besluit om de verhuur een aantal maanden eerder te beëindigen. De kunstenaars zullen nu hun ruimte eind februari 2024 leeg moeten opleveren. Zij zijn hier tijdens een bijeenkomst en per brief over geïnformeerd.

 

Aanleiding voor het beëindigen van de verhuur

In afwachting van de aanstaande verbouwing van het pand, die meerdere keren werd uitgesteld door de gemeente Utrecht, is er in de tussentijd geen grootschalig onderhoud uitgevoerd. Er is op dit moment geen sprake van een acute onveilige situatie, maar er zijn wel veel mankementen en de kans op calamiteiten neemt toe. De mogelijke schade die kan ontstaan is niet verzekerbaar. Daarom is uit voorzorg besloten om de verhuur te beëindigen.

Voor de huurders van de Vlampijpateliers is dat vervelend nieuws. Zij zullen namelijk eerder dan verwacht alternatieve huisvesting moeten vinden. DePlaatsmaker helpt hier zoveel mogelijk bij en spant zich in om op korte termijn vervangende locatie(s) te vinden. Daarnaast krijgen de huidige huurders van de Vlampijpateliers 6 maanden voorrang op ruimtes uit het reguliere huuraanbod van DePlaatsmaker.

 

Grootschalige verbouwing Vlampijpstraat 50

Zoals eerder genoemd, wil de gemeente Utrecht dat Vlampijpstraat 50 in de toekomst beschikbaar blijft voor betaalbare creatieve werkplekken. Zij werken daarom aan een plan voor een grote verbouwing van het pand. De start staat gepland in 2025. Op dit moment zijn zij bezig met de aanbesteding voor een architect en adviseur voor het project.

Het is echter niet zeker dat het nieuwe gebouw straks weer aan DePlaatsmaker verhuurd zal worden. De gemeente Utrecht is verplicht om via een openbare procedure een nieuwe hoofdhuurder te selecteren. Deze uitvraag moet nog worden uitgewerkt. In de tussentijd blijft DePlaatsmaker in verbinding met de gemeente Utrecht en zetten we ons in om in de toekomst op deze locatie weer ateliers voor kunstenaars en creatieven aan te kunnen bieden.

 

Terug