Circulair paviljoen terug op Berlijnplein

Vrijdag 8 april 2022
Het circulair gebouwde paviljoen van DePlaatsmaker is terug op Berlijnplein! Op vrijdag 8 april werd er samen met de betrokken culturele en maatschappelijke organisaties, het bouwteam, buurtbewoners en medewerkers van gemeente Utrecht geproost op de herbouw. Ook werden aanwezigen en nietsvermoedende voorbijgangers getrakteerd op een bijzonder optreden van de Vlaams-Nederlandse live band La Piratesse. 

Na de verwoestende brand in november 2020, is er met veel inzet gewerkt aan de herbouw, zodat het herkenbare pand vanaf deze lente weer een goede werkplek biedt. Theatergroep Nieuw Utrechts Toneel, adviesbureau Jonge Honden en buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn keren terug naar het paviljoen. Daarnaast is er ook een aantal flexibele werkplekken voor creatieve ondernemers toegevoegd. DePlaatsmaker ontwikkelde en beheert dit creatieve verzamelgebouw, in opmaat naar de permanente bebouwing die medio 2025 op Berlijnplein gerealiseerd wordt.
 
Het paviljoen is ook dit keer op circulaire wijze gebouwd, waarbij een toepassing van 95% herbruikbare materialen is behaald door bouwbedrijf Van Zoelen. Omdat er deels andere herbruikbare bouwmaterialen beschikbaar waren, ziet het paviljoen er nu nét iets anders uit dan zijn voorganger uit 2020. Door demontabele verbindingen en een handig constructief ontwerp van Urbanizer Architecten en IMd Raadgevende Ingenieurs, kan het gebouw op een later moment ook nog eens worden ingezet op een andere plek.
 
De houten schottenkeet, die als vervangende huisvesting diende, blijft voorlopig staan op Berlijnplein. Naast kantoorruimte voor Stadslab RAUM, zal een deel van de schottenkeet opnieuw tijdelijk verhuurd worden aan kunstenaars en creatieven. 
 
De foto’s zijn gemaakt door Mariska Kerpel.

 

Terug