Coronacrisis - Informatie voor ondernemers

Maandag 23 maart 2020
De coronacrisis heeft mogelijk grote gevolgen voor jouw onderneming als kunstenaar, maker of culturele organisatie. DePlaatsmaker geeft je daarom graag een overzicht van informatie die kan helpen jouw organisatie, onderneming of praktijk door deze moeilijke periode heen te loodsen. Graag wijzen we je op de financiële maatregelen die van overheidswegen getroffen worden om de schade voor de culturele sector te minimaliseren. Daarnaast zijn er een aantal pagina’s waar je actuele informatie en nieuwsberichten van belangenorganisaties kunt vinden.

 

Hieronder zetten we de belangrijkste websites op een rij. Wij raden je aan deze informatie rustig door te lezen en je te oriënteren op wat de coronacrisis voor jouw onderneming betekent.

Gemeente Utrecht
Veel Utrechtse bedrijven, ondernemers en zzp’ers ondervinden de gevolgen van de coronacrisis. De gemeente Utrecht treft financiële maatregelen om die gevolgen zoveel mogelijk te verzachten. Deze maatregelen zijn ook bedoeld voor culturele organisaties, makers en kunstenaars. Lees hier wat de gemeente Utrecht precies doet en welke instanties nog meer helpen.

Kamer van Koophandel
Landelijke en regionale maatregelen om het coronavirus te beteugelen volgen elkaar snel op. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden? Welke financiële regelingen zijn er voor jou als ondernemer? En hoe zit het met internationale activiteiten? Tegen welke vragen loop je aan en wat is daarop het antwoord? Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een overzicht met tips en veel gestelde ondernemersvragen. Op het Ondernemersplein vind je ook een wegwijzer voor ondernemers.

Cultuur + Ondernemen
Als kunstenaar, maker of culturele organisatie heb je nu waarschijnlijk plots te maken met allerlei vraagstukken die je in jouw normale bedrijfsvoering niet zo snel zou tegenkomen. Vraagstukken die vragen om scherp financieel management en ondernemerschap, en die een beroep doen op je organisatievermogen en kennis. Op deze pagina deelt Cultuur + Ondernemen handvatten die je hierbij kunnen helpen. De kern van hun boodschap is, om te weten en uit te zoeken hoe je er financieel voorstaat. Cultuur + Ondernemen adviseert om niet te lang te wachten, voordat je een beroep doet op een van de financiële maatregelen of nog door te voeren noodmaatregelen.

Rijksoverheid
Het kabinet neemt economische maatregelen om de werkgelegenheid te behouden gedurende de coronacrisis. Op deze pagina van de rijksoverheid vind je een overzicht van de regelingen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers. Ook vind je hier antwoorden op de meest gestelde vragen over deze financiële maatregelen.

Belangenorganisaties
Belangenorganisaties zoals de Kunstenbond, Platform BK en Kunsten ’92 houden een overzicht bij van alle gevolgen die de coronacrisis heeft voor de culturele sector. Zij zijn in gesprek met de Rijksoverheid en met Kamerleden, om bijvoorbeeld te kijken welke landelijke en gemeentelijke regelingen kunnen worden verruimd. Op deze speciale pagina kun je als zzp’er in de culturele en creatieve sector jouw problemen en gederfde inkomsten als gevolg van het Coronavirus melden. Ook houden zij bij welke getroffen financiële regelingen specifiek van toepassing zijn op de culturele sector.

Terug