Dag en nacht op zoek naar trash(ure)
In gesprek met ‘Stadsjutters’ Thomas, Silvia, Annemiek en Pepe. Zij bouwen werkplaats HavenPuin bij creatief verzamelpand De Havenloods. Werkplaats HavenPuin wordt een plek waar een gebrek aan geld je er niet van hoeft te weerhouden om grote, absurde, creatieve projecten te realiseren.
In deze verhalenreeks nemen we je de komende weken mee langs de verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van broedplaats De Havenloods. Dit voormalig industrieel terrein van bijna 5.000 vierkante meter wordt samen met kunstenaars en makers getransformeerd tot een creatief werklandschap voor de komende tien jaar. Het omvat bijzondere werkruimtes, ondersteunende horeca en ruimte voor activiteiten en kleinschalige programmering. Uniek, want huurders bouwen hier dus zelf aan hun eigen werkplek. We spreken met hen over hun plannen, waar ze op dit moment aan bouwen en wat ze verwachten van deze levendige plek.
|
In totaal beschikken ze over 500m2 werkruimte, waarvan 400m2 binnen. Alle zeven maken ze weer andere dingen, variërend van hout tot textiel, van kunst tot skateboards en bakfietsen. Zowel vrij werk als in opdracht. Wat is een stadsjutter eigenlijk? Annemiek: “We struinen dag en nacht containers af op zoek naar trash(ure). Wat anderen argeloos weggooien duiken wij weer op, want ons hart gaat sneller kloppen van afval.”
Het was Thomas die het initiatief nam. De buitenruimte van de Havenloods kwam voorbij, als plek in ontwikkeling en dat leek hem wel wat. Maar niet alleen, liever met een groep. Hij vroeg rond in zijn vriendengroep en zes van hen haakten aan, allen creatieven en kunstenaars. Dat is inmiddels twee jaar geleden en nu is het team uitgegroeid tot een groep van zeven.
“Wat anderen argeloos weggooien duiken wij weer op, want ons hart gaat sneller kloppen van afval.”
In het begin was het idee voor hun gezamenlijke werkplaats nog vaag. “We gingen er vrij naïef in. We waren vooral veel aan het fantaseren en dachten over een half jaar onze werkplaats af te hebben.” Dat liep iets anders. Eerst moest er vanalles geregeld worden, een organisatie vormen, een plan ontwikkelen, vergunningen aanvragen. Dat koste allemaal veel meer tijd dan verwacht. “Als we dat vooraf hadden geweten, hadden we het misschien wel niet gedaan.” Het hele proces was nieuw voor ze.
Om structuur te bieden en het proces inzichtelijk te maken, is er door DePlaatsmaker en architectenbureau Urbanizer een stappenplan opgesteld. Het stappenplan loopt vanaf de eerste ideevorming, het indienen van de aanvraag omgevingsvergunning tot de ingebruikname van de werkruimtes. Zo weten huurders wat ze kunnen verwachten in aanloop naar het bouwproces en daarna. Bovendien kunnen huurders gedurende dit traject gebruik maken van het professionele advies en begeleiding door Urbanizer Architecten, om zo de vergunningsaanvraag te stroomlijnen of eventueel de bouwtekeningen verder uit te laten werken. Handig, want naast veel bouw vrijheid, zijn er natuurlijk wel een aantal wettelijke eisen waar het bouwwerk aan moet voldoen, zoals het bouwbesluit en brandveiligheid.
“Ik dacht wel even: waar begin je dan?”
“Het aanvragen van de vergunning verliep uiteindelijk vrij soepel, de bouwplannen werden snel goedgekeurd. Verder was het een kwestie van gewoon beginnen.” Een beetje bouwen en timmeren konden ze allemaal wel, maar zo’n grote constructie hadden ze niet eerder gemaakt. Thomas: “Ik dacht wel even: waar begin je dan?” Maar het kwam vanzelf goed.
Alles is circulair gebouwd. Deels is het materiaal door hen verzameld uit containers of gekocht bij sloopbedrijven die dat aanbieden. Deels hebben ze ook zelf gesloopt. Uit een kantoorpand haalden ze bijvoorbeeld een verzameling sandwichpanelen, waarmee intussen een van de wanden is dichtgezet. Een andere wand bestaat dan weer uit twee containers. In Moerdijk braken ze zelf twee romneyloodsen af en maakten van de beste stukken de basis van hun nieuwe romneyloods. De loods biedt straks ruimte aan zeven werkplekken, voor elke deelnemer één. Ook is er een gezamenlijke metaalwerkplaats, een houtwerkplaats en boven een paar stofvrije ruimtes, bijvoorbeeld voor textiel.
Hoe de buitenruimte van De Havenloods er over een jaar uit zal zien? “Heel anders! Veel groen, veel kleur, veel kunstwerken.” Ze hebben echt zin om aan de slag te gaan en om samen met andere huurders aan mooie projecten te bouwen. Het liefst willen ze een echte vrijplaats zijn voor henzelf en voor hun publiek, zoals ze gewend zijn uit de kraakscene: laagdrempelig en met spontane activiteiten, in plaats van alles gepland. Als het terrein eenmaal in beweging is verwachten ze meer spontane samenwerking en opdrachten met andere huurders: “Omdat mensen dan zelf zien wat hier gebeurt en wat je allemaal samen kan gaan doen”.
Kijk hier voor meer informatie over de Stadsjutters en hun werkplaats HavenPuin. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods? Volg dan onze Instagram pagina!