Expositie 'Utrecht getekend' door Huis van Betekenis

Vrijdag 15 oktober 2021
Vanaf 15 oktober presenteert het Huis van Betekenis de expositie ‘Utrecht getekend’ in het kantoor van DePlaatsmaker op Gruttersdijk 12. De expositie laat het werk van 17 illustratoren van het Huis van Betekenis zien.

Het Huis van Betekenis is een broedplaats voor tekencultuur en gevestigd op onze locatie Lauwerecht 10 in de Kokerloods. Hier werken illustratoren en andere creatieven zelfstandig én samen aan diverse projecten, zoals bijvoorbeeld het boek Verbonden Verhalen met getekende reportages uit Overvecht.

Tijdens de expositie bij DePlaatsmaker zal werk te zien zijn uit bijzondere projecten van de afgelopen drie jaren. We nodigen je graag uit om samen met ons de opening te vieren op 15 oktober tussen 16:00 en 20:00 uur. Je kan je daarvoor aanmelden via deze link.

De expositie van het Huis van Betekenis zal te zien zijn tot 21 januari 2022. DePlaatsmaker is trots om het werk en projecten van onze huurders aan bezoekers te kunnen tonen en onder de aandacht te brengen bij onze partners in de stad. ‘Utrecht Getekend’ is de derde expositie in het nieuwe kantoor van DePlaatsmaker.

 

Waar getekend wordt is vuur...
 
In 2018 trokken zes gepassioneerde tekenaars in de Kokerloods met de droom een plaats te maken voor tekenen en verhalen. Een plek waar tekenaars elkaar en publiek ontmoeten en naar buiten kunnen treden: de wijk, de stad en de wereld in. 
 
In de eerste twee jaren zagen de eerste publicaties en exposities het daglicht. De exposities ‘Lauwerecht getekend’, ‘Tekenbeest’ en ‘Stripped’, de publicaties ‘Verbonden Verhalen, reportages uit Overvecht’ en ‘De Dakhaas #14: Zelfgemaakt’ leverden inspiratie voor vele illustraties. Bewoners en bezoekers vonden de weg naar Het Huis van Betekenis en de community groeide naar meer dan 15 tekenaars, een story-teller, music-composer en animatoren van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).
 
Tijdens de coronapandemie werd het stiller, ook in het Huis van Betekenis. Met de risoprintuitgaves ‘Heimwee’ en ‘Stillevend’ hielden zij contact met elkaar en de buurt. In zoomsessies werd gewerkt aan het boek ‘De Vleesvrije Stad’ waar tien illustratoren samen met schrijvers een toekomstscenario schetsten van de omgang met dieren en de vleesindustrie. 
 
Uit al deze projecten maakten zij op uitnodiging van DePlaatsmaker een selectie van illustraties die de verscheidenheid en rijkdom van de verbeelding en fantasie weergeven. Deze zijn vervolgens geprint op houten panelen in de printwerkplaats van de HKU en zijn te zien van 15 oktober 2021 t/m 21 januari 2022 bij DePlaatsmaker op de Gruttersdijk. Aangevuld met tekeningen uit de workshop modeltekenen en risoprints van verzonnen bewoners uit de ‘getekende stad’.

 

Terug