Nu online: Ruimtemakers voor de kunst

Zaterdag 3 april 2021
“Een stad die geen ruimte biedt aan kunst is een dode stad”. Met deze quote slaat Zafer Yurdakul (Urban Resort, Amsterdam) de spijker op zijn kop en opent de documentaire ‘Ruimtemakers voor de kunst’. Bekijk de documentaire nu online via het YouTube-kanaal van LOA.

De waarde van kunst en cultuur is regelmatig het onderwerp van vurige discussies. Zonder goede onderbouwing wordt de culturele sector vaak nogweggezet als een opzichzelfstaand eiland en kunst als een luxe goed. In realiteit zijn de talloze makers, creatieve ondernemers en kunstenaars die er werkzaam zijn, juist sterk verbonden met heel veel andere sectoren, zoals de media, het onderwijs, de zorg, de wetenschap en industrie. Naast de toplaag van hoogstaande musea, theaters en kunstprojecten die in het oog springen, omvat de sector bovendien nog zo veel meer. Kunstenaars en creatievelingen zijn verantwoordelijk voor de vormgeving van die hippe website of dat duurzame interieur, zorgen voor inspiratie, vernieuwing en werken aan slimme oplossingen op de vraagstukken van onze tijd, maar creëren indirect ook werkgelegenheid en rendement voor de stad. 
 
Als een stad, haar inwoners en bezoekers willen genieten van de kunst dan is er ook ruimte nodig om kunst te laten ontstaan. In het hele land maken organisaties zich daarom hard om betaalbare creatieve werkruimtes voor de lange termijn te behouden. In opdracht van het landelijk netwerk van atelierorganisaties, dat al 25 jaar bestaat, reisden filmmakers Marjolein van Alfen, Ruut van der Beelen en Pepijn Robben het land door en zochten zij naar de mooiste verhalen over creatieve plekken. 
 
De documentaire zou dit jaar op vele plaatsen in het land vertoond worden om het gesprek met de (lokale) overheid, kunstenaars, ontwikkelaars en vastgoedorganisaties te verdiepen. Door de coronacrisis liep dat anders. We hopen dat de film ook online een aanleiding is om het gesprek over ruimte voor kunst op gang te brengen. Een gesprek waarin we minder tegenover elkaar komen te staan, maar naar een toekomstbestendig plan toewerken, rekening houdend met de verschilende belangen en doelstellingen van de diverse spelers. 
 
Vanuit verschillende invalshoeken brengt de documentaire in kaart waarom ruimte voor kunst zo belangrijk is en hoe onder andere atelierorganisaties zich hiervoor inzetten. Er wordt gesproken met kunstenaars, beleidsmakers, architecten en bestuurders van atelierorganisaties. Zo maken onder meer Saskia Kluitmans (Culturele Zaken, Gemeente Utrecht), Olof van der Wal (SKAR, Rotterdam), Tom Claassen (beeldend kunstenaar, Breda) en Remco Osório Lobato (Stroom, Den Haag) onderdeel uit van de film en worden broedplaatsen De Havenloods en De Nijverheid in het Werkspoorkwartier in Utrecht uitgelicht, evenals De Besturing in Den Haag en LELY in Amsterdam. 
 
De documentaire 'Ruimtemakers voor de kunst' is tot stand gekomen in het kader van het 25-jarig jubileum van het LOA (het Landen Overleg Ateliers) en dankzij een financiële bijdrage van o.a. K.F. Hein Fonds, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en Provincie Utrecht.

Terug