Tweedehands loods wordt speeltuin voor creativiteit

Dinsdag 9 november 2021
Met zeven man reisde Bram de Rooij in februari af naar Daarlerveen in Noordwest-Twente, om een grote oude loods af te breken die hij kocht via Marktplaats. De loods, die hij inmiddels weer heeft opgebouwd, is 120m2 groot en circa 7,5 meter hoog en dient als werkplaats én speeltuin voor het ontwikkelen van producten voor bewoners uit de stad.

 

 

In deze verhalenreeks nemen we je de komende weken mee langs de verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van broedplaats De Havenloods. Dit voormalig industrieel terrein van bijna 5.000 vierkante meter wordt samen met kunstenaars en makers getransformeerd tot een creatief werklandschap voor de komende tien jaar. Het omvat bijzondere werkruimtes, ondersteunende horeca en ruimte voor activiteiten en kleinschalige programmering. Uniek, want huurders bouwen hier dus zelf aan hun eigen werkplek. We spreken met hen over hun plannen, waar ze op dit moment aan bouwen en wat ze verwachten van deze levendige plek.

 

 

Het is een zonnige dag wanneer we spreken met Bram van Breed Metaal. Er wordt flink gebouwd op het buitenterrein van De Havenloods, daarom gaan we op zoek naar een stil plekje en ploffen neer op de bank bij De Stadsjutters op de kavel ernaast. Samen met zijn vrienden Robin en Harry bouwt Bram sinds afgelopen mei een werkplaats met als basis een oude tweedehands loods. “Robin en Harry zijn kunstenaars en delen met mij de werkplaats. Zo hebben we eindelijk allemaal een grote creatieve ruimte waar we elkaar kunnen versterken en helpen bij het bedenken en uitvoeren van onze wilde plannen.” vertelt Bram met een vrolijk gezicht.

 
“Als maker focus ik vooral op de stad, omdat de schaarse ruimte in de stad om flexibiliteit en creatieve oplossingen vraagt.” 

 

Nadat Bram in 2012 afstudeerde als industrieel productontwerper, merkte hij al snel dat een kantoorbaan niet op zijn lijf geschreven was. Hij besluit in de leer te gaan bij een vriend van zijn vader, om net als hem het vak als smid eigen te maken. “Van mijn vader heb ik daarnaast ook heel veel geleerd op het gebied van metaal- en houtbewerking.”

Bram ontwikkelt met Breed Metaal verschillende producten voor bewoners van de stad. “Als maker focus ik vooral op de stad, omdat de schaarse ruimte in de stad om flexibiliteit en creatieve oplossingen vraagt.” Zo ontwikkelde Bram een gevelbankje van hout en metaal die je makkelijk kan opklappen als deze niet in gebruik is. Hij werkt hierbij samen met een sociale werkplaats. Daar worden de onderdelen van de gevelbankjes klaargemaakt, waarna hij deze zelf afmonteert. 

 

 

 

Zijn producten lopen ver uiteen, maar hebben één ding gemeen: “Ik houd ervan om gebruiksvoorwerpen te maken.” Zo heeft hij tijdens de lockdown veel optrekstangen voor mensen thuis gemaakt. Ook experimenteert hij graag in de ontwikkeling van zijn projecten. Hij streeft ernaar om veel nieuwe producten te maken en door zijn technieken vaak te herhalen, deze producten te perfectioneren.

 
“Deze plek geeft letterlijk méér ruimte voor creativiteit.”

 

Bram reageerde vorig jaar op de open call van DePlaatsmaker; de mogelijkheid om zijn eigen werkplaats te bouwen op het buitenterrein van De Havenloods kwam voor hem als geroepen. Zijn vorige werkplaats was bij zijn ouders in Zoelmond - een klein dorp vlak bij Culemborg - maar was te klein, waardoor hij veel op en neer reisde tussen opslag, werkplaats en opdrachtgevers. “Deze plek geeft letterlijk méér ruimte voor creativiteit.” Hij kijkt terug op een toffe tijd, om tegelijkertijd met andere huurders te starten met bouwen. “Je leert veel van elkaar en het is leuk om te zien in welke bouwfase iedereen zit. Daarnaast delen we soms ook materiaal of gereedschap met elkaar.” Hij wijst naar een heftruck: “Die gaat het hele terrein af en is inmiddels door bijna iedereen al ingezet!”

De aantrekkingskracht tot De Havenloods kwam dan ook niet uit het niets. Hij woont in Utrecht in een woongroep waar veel participatie wordt verwacht van de bewoners. “Het buitenterrein van De Havenloods biedt ook veel ruimte voor gezamenlijke ontwikkeling, ook al werk je er aan je eigen projecten. Er gebeurt hier constant iets, de reuring maakt het werken plezierig.” Ook zijn er al wat ideeën over samenwerkingen, zoals het produceren van bieropeners voor House of Pint, één van de andere huurders. “Ook helpen we Hans - die surfplanken maakt - bij het maken van een tafel voor het bewerken van zijn surfplanken.” Daarnaast geeft Bram lascursussen aan anderen op het terrein en is er het gezamenlijke idee om het gebied meer te vergroenen. “Tot slot gaan we de bewegwijzering voor de bezoekers op en rond het terrein veel duidelijker maken.”

 

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods? Volg DePlaatsmaker via Instagram!

 

Terug