De Havenloods

Één van de twee projecten die DePlaatsmaker realiseert in het Werkspoorkwartier is de herontwikkeling van de Havenloods, een oude industriële loods van 1500m2 en 10 meter hoogte. In deze loods hebben we bijna 2200m2 aan werkruimte voor kunstenaars en creatieve bedrijvigheid gerealiseerd.

In de Havenloods vind je ruim 60 werkruimtes, waaronder ateliers, werkplaatsen, kantoren, een danszaal en muziekstudio's, variërend in grootte van 22 tot 163m2. 

Inmiddels is de verbouwing van de Havenloods door onze aannemer Groenluik afgerond. De eerste huurders zijn er op 1 april ingetrokken.

Mocht je interesse hebben je op deze locatie te vestigen, kijk dan bij het huuraanbod of er op dit moment ruimte beschikbaar is.

De Havenloods is naast een werklocatie ook een publiekslocatie. Met name in de avonden en weekeinden wordt het een levendige plek met veel reuring en regelmatig activiteiten in en om het pand. Voor dit pand geven we de voorkeur aan huurders die een bijdrage willen leveren aan het publieksprogramma van De Vrijhaven. We vragen alle huurders die reageren op een ruimte in de Havenloods waarom je voor een werkplek zoekt op deze locatie (m.a.w. wat breng je mee, en wat kom je halen?). Zoek je alleen een rustige werkplek, dan zijn andere locaties geschikter voor je. 

Download de plattegronden van de Havenloods

 

Praktische informatie

Voorzieningen

Alle ruimtes worden voorzien van:

 • voldoende elektrapunten
 • elektrische convectoren met eigen thermostaat
 • een eigen elektrameter
 • snel internet

Huurders kunnen gebruik maken van algemene voorzieningen, waaronder:

 • Een ruime kantine
 • Een keuken
 • pantry's op iedere etage
 • gratis parkeergelegenheid op het voorterrein

Afwerkingsniveau

De werkruimtes worden casco opgeleverd. De afwerking verschil per ruimte, maar voor de meeste ruimtes geldt dat:

 • de meeste binnenwanden zijn gebouwd met OSB. Dit materiaal kan licht krimpen of uitzetten als gevolg van de weersomstandigheden.
 • De meeste plafonds zijn van gips. De naden worden niet volledig afgewerkt.  
 • er nog een afwerkvloer dient te worden gelegd door de huurder
 • de huurder zelf verlichting ophangt. (Er zijn al wel stopcontacten op het plafond geplaatst)

Circulaire materialen en zonnepanelen  

 • De verbouwing is zoveel als mogelijk uitgevoerd met circulaire materialen. De ramen en deuren zijn hergebruikt uit een eerder bouwproject. Veel constructieve balken zijn ook hergebruikt. Een buitenwand wordt gebouwd van reststromen van een fabrikant in betonnen gevelplaten. Als isolatiemateriaal is houtwol gebruikt; een product afkomstig uit duurzaam beheerde bossen dat in de toekomst volledig te recyclen is.
 • De Havenloods wordt geheel elektrisch verwarmd. De 280 zonnepanelen die we bij het pand plaatsen voorzien over een heel jaar genomen naar verwachting in ruim 80% van het totale elektriciteitsgebruik in het pand.
 • In de kantine komt een houtkachel. De kachel zal worden gestookt met het resthout dat in de Havenloods en de Haventuin wordt geproduceerd. Zo gebruiken we deze brandstof die anders vaak bij het restafval belandt op een efficiënte manier.       

Huurprijzen

De (kale) huurprijzen variëren van € 75 tot € 120 per m2 per jaar. De huurprijs hangt af van:

 1. je gebruik: ben je een autonome kunstenaar, dan betaal je tussen de € 75 en € 90 ex BTW per m2 per jaar. Ben je een toegepaste kunstenaar of creatieve ondernemer dan betaal je tussen de € 90 en € 120 ex BTW per m2 per jaar.
 2. van de ruimte: sommige ruimtes zijn bijvoorbeeld hoger dan anderen, hebben een dubbele openstaande deur naar buiten of hebben een etalage aan de straat. Deze zijn daardoor duurder dan ruimtes die deze voorzieningen niet hebben.

Servicekosten

Op basis van onze ervaring verwachten we dat de servicekosten gemiddeld rond de € 32 per m2 per jaar ex BTW uit zullen komen. Let op: de uiteindelijke servicekosten zijn voor een deel afhankelijk van je eigen gebruik. Je elektraverbruik wordt bemeterd: gebruik je meer dan gemiddeld, dan betaal je ook meer servicekosten; gebruik je juist minder dan krijg je aan het einde van het jaar geld terug.

Onder de servicekosten vallen o.a. elektra, inclusief elektra voor verwarmingspanelen (bemeterd), water en rioolheffing, snel internet, OZB, vuilnisophaal, schoonmaak van algemene ruimtes, en klein onderhoud.

BTW

In beginsel betaalt iedereen BTW over de kale huurprijs en over de servicekosten. Een aantal beroepsgroepen, zoals schrijvers en componisten,  zijn echter vrijgesteld van BTW.  Voor hen is het mogelijk om te huren zonder BTW. Je betaalt dan i.p.v. 21% BTW over de kale huur een opslagpercentage (het zogenaamde BTW-compensatiepercentage) van 11%. Over de servicekosten betaal je wel de volledige 21%, onafhankelijk of je vrijgesteld bent van BTW of niet (wij berekenen slechts de kosten door van onze leveranciers).

Gebruik voor cursussen

Wanneer je regelmatig cursussen geeft, dan kan dat (als gevolg van de regelgeving op het gebied van brandveiligheid) alleen in een ruimte die zich op de begane grond bevindt. Incidenteel gebruik als cursusruimte is, onder bepaalde voorwaarden, ook toegestaan op de etages. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Annette Besseling via 030 271 7677 of annette@deplaatsmaker.nl.

 

Terug