De Haventuin

Nabij de zuidwestelijke ingang van het Werkspoorkwartier, bouwt DePlaatsmaker aan de Haventuin. Een oud industrieel terrein van bijna 5000 vierkante meter wordt omgebouwd tot een levendig verblijfsgebied met bijzondere werkruimtes voor kunstenaars en creatieve ondernemers, horeca en een groot evenemententerrein. Op het terrein verhuren we kavels waarop de huurder zelf zijn of haar werkruimte kan gaan realiseren.

 

Werken en recreëren 

De Haventuin is méér dan alleen een creatief bedrijventerrein. Het is ook een prettig, autoluw verblijfsterrein voor een cultureel publiek. Niet de hele Haventuin zal worden uitgegeven als kavels. Naast algemene voorzieningen (zoals toegangswegen en groene ruimte) houden we onder het metalen skelet ruimte vrij zodat daar evenementen plaats kunnen vinden. Ook komt er horeca. 

De aanwezigheid van een evenementenruimte vlakbij je werkruimte betekent wél dat je af en toe geen lawaai kunt maken, en, andersom, af en toe geluidsoverlast zult hebben van evenementen. Ook kun je tijdens grote evenementen niet altijd laden en lossen op het terrein. Anderzijds kan de publieksfunctie juist een toegevoegde waarde zijn: evenementen trekken bezoekers en dit kan een kans zijn om je werk te laten zien aan dit publiek. Om wrijving over en weer te voorkomen en leuke samenwerkingen te bevorderen gaan we vooraf heldere afspraken met alle gebruikers maken.

Kavels te huur

Op het terrein verhuren we kavels aan creatieve ondernemers, waarop gebruikers zelf een werkruimte kunnen realiseren. Deze kavels worden verhuurd in de bestaande staat. Wel zorgen we voor een elektra-aansluiting, een wateraansluiting en riolering (voor waterafvoer) naar de kavels. Verder verzorgen we de algemene infrastructuur, zoals de toegangswegen, groenvoorziening, terreinverlichting en parkeerplaatsen.  

Op je kavel kun je een gebouw bouwen/neerzetten dat aansluit bij je wensen. De hoogte en grootte kun je zelf bepalen. Je kunt er voor kiezen je kavel helemaal vol te bouwen, of je kunt ruimte vrij laten voor een eigen buitenterrein, bijvoorbeeld om buiten te kunnen werken. Het gebouw moet wel minimaal voldoen aan het bouwbesluit voor tijdelijke bouw. Daarnaast dagen we je uit om een bijzonder bouwwerk neer te zetten. Een romneyloods of een standaard metalen loods kan je startpunt zijn, maar zeker niet je eindpunt. Het doel is om een gevarieerd en creatief terrein te realiseren.

Download de plattegrond met onze plannen voor de Haventuin

 

Praktische informatie

  • Huurtermijn We kunnen, als je dat wilt, een huurtermijn voor een langere termijn afspreken, zodat je zeker weet dat het gebouw dat je op je kavel neerzet lang kan blijven staan. We huren het terrein in eerste instantie voor 10 jaar; we verwachten dat we aansluitend nog minstens 5 jaar kunnen blijven.
  • Oppervlakte kavel Er zijn kavels van verschillende oppervlaktes beschikbaar: vanaf ca 40 m2 tot 250 m2 of groter.
  • Bouwvergunning Vóórdat je gaat bouwen moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Dit houdt onder meer in dat je bouwtekeningen hebt van je geplande gebouw, zodat de gemeente kan beoordelen of je aan de bouwvoorschriften voldoet. We kunnen je hier bij helpen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de aanvraag en de leges die daaraan zijn verbonden.
  • Brandveiligheid Onderdeel van het bouwbesluit is dat het gebouw dat je bouwt brandveilig is. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het gebouw zelf, maar ook voor hoe het zich verhoudt met de omliggende bouwwerken. Er zijn een aantal eisen over afstand, plaatsing van ramen en deuren en materiaalgebruik die afhankelijk zijn van wat op de naastgelegen kavels wordt gebouwd.
  • Huurprijs Huurprijzen bedragen tussen de € 31,50 tot € 40,00 per m2 per jaar afhankelijk van of je een enkele bouwlaag of meerdere bouwlagen voor ogen hebt, en wat voor aansluitingen je nodig hebt (wil je alleen elektra, dan is dat goedkoper dan wanneer je ook water wilt. Wil je ook een eigen toilet, dan wordt de huurprijs mogelijk nog iets duurder).
  • Servicekosten Naast huur rekenen we nog servicekosten voor je verbruikskosten voor energie (elektra, water ed.) en ook voor algemene kosten (bijvoorbeeld terreinverlichting, vuilnisophaal e.d.) Wat die kosten precies worden kunnen we op dit moment nog moeilijk inschatten. We kunnen hier later dit voorjaar meer over zeggen. Je eigen elektraverbruik wordt gemeten met een tussenmeter.
  • Voorzieningen In de naastgelegen havenloods realiseren we voldoende toiletten en een keukentje. Beide zijn direct toegankelijk vanaf het terrein. Je kunt op het terrein ook beschikken over internet. Bij de ingangen van de Haventuin realiseren we voldoende parkeerplekken. De Haventuin zelf is alleen toegankelijk voor laden en lossen. 

Wil je meer informatie over de eventuele huur van een kavel, neem dan contact op met Bart Witte via 030 271 7677 of bart@deplaatsmaker.nl.

Terug