Cultuurhuis BOKS laat creatieve jongeren groeien

Maandag 12 juni 2023
Utrechtse jongeren die behoefte hebben aan kunst en cultuur, maar aansluiting missen bij het reguliere aanbod in de stad of vanwege de financiële situatie van hun ouders niet naar muziek- of dansles kunnen, kunnen al vijftien jaar aankloppen bij BOKS. Inmiddels organiseert het jongerencultuurhuis programma op drie locaties; in Overvecht, Kanaleneiland én sinds eind 2022 ook op Berlijnplein.

 

Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum is volop in ontwikkeling. In samenwerking met gemeente Utrecht bouwt DePlaatsmaker hier mee aan een uniek gebied met ruimte voor kunst, cultuur, onderwijs, technologie en sociaal-maatschappelijke organisaties. Nu al vind je er stadslab RAUM, Nieuw Utrechts Toneel, Goede Vrijdag, De Buurtwerkkamer, wijkrestaurant Venster, Jonge Honden, dansgezelschappen IRC en Eenvijfvijf, festivalorganisatie Grasnapolsky en vele anderen.
 
In opmaat naar de permanente bebouwing op het plein, ontwikkelt en beheert DePlaatsmaker meerdere tijdelijke gebouwen in het gebied. Daarmee vindt een groeiend aantal makers, denkers en doeners alvast hun thuishaven op Berlijnplein en krijgt de plek steeds meer kleur en vorm. Zo ook in de schottenkeet, het houten gebouw langs de Vaduzdijk, waar rond de zomer van 2022 meerdere nieuwe huurders hun intrek hebben genomen. In deze verhalenreeks stellen we hen graag aan je voor.

 

“Toen het eerste cultuurhuis werd opgericht was veel van het aanbod in Utrecht geconcentreerd binnen de singels, maar niet in de wijken”, vertelt Yassine Beqqali van BOKS. “Wij willen juist op de plekken zitten waar we jongeren makkelijk kunnen bereiken.” Inmiddels komen er op de drie verschillende locaties honderden jongeren over de vloer, maar dit gaat niet vanzelf. Het is volgens Yassine belangrijk om mee te bewegen met de behoefte en die is de afgelopen vijftien jaar flink veranderd.

Yassine heeft jaren terug, toen BOKS nog Stichting Cultuurhuis Kanaleneiland werd genoemd, twee jaar stagegelopen bij de organisatie. “Daarna heb ik er nog twee jaar gewerkt, om vervolgens in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan. Ik heb in die periode altijd contact gehouden met de mensen van BOKS en ik was dan ook goed op de hoogte van de ontwikkelingen. Toen ik ongeveer halverwege 2022 een keer langsging, werd gesproken over de nieuwe locatie die geopend zou worden op Berlijnplein. Ik opperde toen het idee om iets met podcasts te gaan doen en voor ik het wist was ik de nieuwe programmeur voor BOKS op Berlijnplein.”

 

“Jongeren worden sterk beïnvloed door influencers, daardoor is er nu veel vraag naar workshops in film en presenteren.”


Het primaire doel van BOKS is het prikkelen en bevorderen van het talent van jongeren, die niet vanzelfsprekend aangetrokken worden door het bestaande culturele aanbod. Dit is vijftien jaar geleden begonnen in Kanaleneiland en vanaf het begin was de formule een succes. Dat valt in ieder geval op te maken uit het aantal jongeren dat gebruikmaakt van de diensten van BOKS. Nog steeds is er behoefte aan het concept, maar dat is niet vanzelfsprekend. BOKS moest volgens Yassine in al die jaren meebewegen met de behoefte van de jongeren.

 

   

 

“Vroeger was er met name vraag naar breakdance, hiphop en graffiti. Die vraag is er nog steeds, maar je merkt wel dat de behoefte van jongeren onder invloed van sociale media veel breder is geworden. Jongeren worden sterk beïnvloed door influencers, daardoor is er nu veel vraag naar workshops in film en presenteren. Vroeger boden wij hier geen platform voor, maar sinds de vraag toenam, zijn wij daarin mee gaan bewegen. We zijn er tenslotte voor de jongeren.”

Centrale figuren binnen de BOKS-community zijn de zogenoemde cultuurcoaches. Dit zijn personen die oog hebben voor talent en vervolgens ook al te grote ego’s kunnen indammen. Een voorbeeld hiervan is DJ Murat. “Hij is ooit bij ons begonnen als deelnemer en al snel bleek hij veel talent te hebben. Inmiddels wordt hij met enige regelmaat geboekt en geeft hij les aan kinderen.” DJ Murat gaf ook workshops tijdens Urban Mix dat begin maart werd georganiseerd bij kunstwerkplaats De Vrijstaat.

 
“Alle jongeren in Utrecht moeten de kans krijgen om op een laagdrempelige manier hun talent te ontwikkelen en dat is precies wat wij aanbieden.”

 

Het mag duidelijk zijn dat BOKS geen buurthuis is waar jongeren komen om te hangen, computerspelletjes spelen of een spelletje pool doen, maar dat het vooral een plek is waar zij hun talent ontwikkelen. “We hebben korte lijntjes met alle organisaties in de wijk zoals Jongerenwerk Utrecht (JoU), De Vrijstaat, DOCK, SportUtrecht en Cultuur19”, zegt Yassine. “Als wij bijvoorbeeld zien dat iemand kampt met schulden verwijzen we zo’n persoon door naar JoU. Andersom stuurt JoU weer jongeren naar ons wanneer zij talent ontdekken. Daarnaast gaan wij ook langs op scholen om kennis te maken. Het is al vaker voorgekomen dat tijdens het kunst en cultuurprogramma in het onderwijs blijkt dat iemand talent heeft en dat zo’n persoon dat bij ons verder ontwikkeld.”

 

   


Volgens Yassine is het erg belangrijk dat BOKS goed vertegenwoordigd blijft in de wijken van Utrecht en met hun nieuwe locatie op Berlijnplein kunnen zij ook in Leidsche Rijn cultuurparticipatie bevorderen. “Alle jongeren in Utrecht moeten de kans krijgen om op een laagdrempelige manier hun talent te ontwikkelen en dat is precies wat wij aanbieden. Er is in de stad geen andere organisatie die doet wat wij doen.”

 

Terug