Symposium: ‘Erfgoed en ruimte voor cultuur en makers’

Maandag 14 maart 2022
Hoe geven we ruimte aan kunst en creativiteit in de regio Utrecht met behulp van gebouwd erfgoed en beeldbepalende leegstaande panden? Of moeten we juist kijken naar gebiedsontwikkeling? Deze vragen stonden centraal tijdens het online symposium ‘Erfgoed en ruimte voor cultuur en makers’ op 23 februari vanuit de Wagenwerkplaats in Amersfoort. De livestream van het symposium is terug te kijken via deze link

In opdracht van de culturele stedelijke regio hebben DePlaatsmaker en Jonge Honden afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan het proeftuinproject ‘Een integrale aanpak voor Erfgoed en Ruimte voor Cultuur'. In dit project is op verschillende locaties in de regio onderzocht wat erbij komt kijken om gebouwd erfgoed en beeldbepalende leegstaande gebouwen te ontwikkelen tot broedplaatsen en zo meer fysieke ruimte voor kunst en creativiteit in de regio te realiseren. De vraag naar huisvesting en het aanbod in vastgoed, is in dit project letterlijk samengebracht door middel van een aantal proefontwikkelingen, de zogenaamde proeftuin.
 
Op 23 februari deelden we de uitkomsten door het publiek mee te nemen naar de praktijk, bespraken we de geleerde lessen, en de waardevolle inspiratie en handvatten van ons en deskundigen uit het veld.

Het programma werd afgetrapt met wethouder Fatma Koşer-Kaya (Cultuur) van gemeente Amersfoort en gedeputeerde Rob van Muilekom (Cultuur) van Provincie Utrecht. Vervolgens is een drietal panelgesprekken met diverse gasten ingegaan op de volgende thema’s:

  • Het ontwikkelproces en de zoektocht naar geschikte (erfgoed)panden in de regio. Op welke manier lukt het wèl en wat maakt het ontwikkelen van erfgoed een uitdaging?
  • Door zich te vestigen in de regio willen kunstenaars ook meerwaarde creëren voor hun omgeving. Hoe kan dit aansluiten bij de wensen van een gezond regioleven waarin kunst een belangrijke rol speelt?
  • Hoe versterk je de positie van cultuur binnen de dynamieken van gebiedsontwikkeling?

 

Terug