De Pionier in Amersfoort

Bij de Pionier bij Kop van Isselt in Amersfoort heeft DePlaatsmaker in samenwerking met Portaal en Omnia Wonen 11 nieuwe creatieve werkruimtes gerealiseerd. Sinds juni 2021 vind je hier broedplaats Oost-West.
 

De Kop van Isselt in Amersfoort is een gebied in transitie: nu nog deels een industrieel terrein aan de Eem, maar over een tijdje steeds meer een bruisende wijk en stadscentrum. Woningcorporaties Portaal en Omnia Wonen realiseerden hier in 2021 wooncomplex De Pionier met ruim 200 tijdelijke woningen voor jongeren tot en met 30 jaar. DePlaatsmaker werd in het ontwikkelproces benaderd om invulling te geven aan een reeks werkunits op het terrein; containerstudio’s die het terrein afschermen van de naastgelegen hoofdweg en de komende tien jaar plek kunnen bieden aan creatieve makers.

Een mooie match tussen vraag en aanbod was er al snel in dit project, want DePlaatsmaker was reeds in gesprek met het collectief Electiv uit Amersfoort over hun huisvestingsvraag. Electiv dat begin 2019 van start ging als los-vast platform voor (muzikale) creatievelingen uit Amersfoort, ontwikkelde zich rap tot boekingskantoor, evenementenorganisatie en elektronische muziekschool, en was zodoende opzoek naar een fysieke plek om zich voor langere tijd in de stad te vestigen. Op advies van DePlaatsmaker en na raadpleging van gemeente Amersfoort is een passende rechtsvorm gezocht voor de huisvesting van dit initiatief en is de stichting Kruisbestuiving opgericht. 

Partners in dit project

 

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Portaal, Omnia Wonen en gemeente Amersfoort.   

                 

 

Broedplaats Oost-West

De concrete invulling van de Pionier heeft uiteindelijk de naam broedplaats Oost-West gekregen en is juni 2021 van start gegaan. Oost-West wil creatieve, jonge professionals uit Amersfoort een inspirerende werkplek bieden. Een plek waar gelijkgestemden bij elkaar kunnen komen om hun liefde en passie voor muziek, beeldende kunst en creativiteit te delen en samen te werken.

DePlaatsmaker verhuurt en beheert de creatieve werkruimtes in de Pionier in Amersfoort. Er zijn tien werkruimtes voor vaste verhuur aan kunstenaars en culturele ondernemers. Eén van de ruimtes wordt de projectruimte van broedplaats Oost-West die ook op aanvraag door derden gebruikt kan worden. Hier zal bijvoorbeeld gewerkt worden aan radioprogramma's, workshops, panel talks en netwerkborrels.

Actueel bij de Pionier

Opening broedplaats 'OostWest' in Amersfoort

Bij locatie De Pionier in Amersfoort is op 12 juni de splinternieuwe broedplaats OostWest geopend.
Lees meer