De Havenloods in het Werkspoorkwartier

In het Werkspoorkwartier in Utrecht vind je de nieuwe creatieve broedplaats De Havenloods, een levendige locatie voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Hier heeft DePlaatsmaker 65 werkruimtes gerealiseerd en meerdere zelfbouwkavels uitgegeven op het buitenterrein. Dit voormalige industrieterrein aan de Nijverheidsweg is zo getransformeerd tot ruim 7000 m2 creatieve ruimte met o.a. een danszaal, een tattoostudio, een doka, ondersteunende horeca en een uniek buitenterrein voor werken en recreëren. 

In de opzet van De Havenloods is naar verbinding gezocht tussen creatieve makers en hun publiek, door ruimte voor maken én tonen te bewerkstelligen. Er worden regelmatig exposities, optredens en andere publieke evenementen georganiseerd. De Havenloods is dus naast een werklocatie ook vaak een publiekslocatie, met veel vrije ruimte voor huurders en bezoekers om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Ook in de avonden en in het weekend zijn er regelmatig culturele activiteiten in en om het pand. 

Partners in dit project


Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van K.F. Hein Fonds, Urban Industrial, gemeente Utrecht en het Europees fonds voor regionale ontwikkeling.  

     

Zelfbouwkavels op buitenterrein

Op het buitenterrein van broedplaats De Havenloods heeft DePlaatsmaker in 2020 meerdere zelfbouwkavels uitgegeven. Dit voormalig industrieel terrein van bijna 5.000 vierkante meter is op deze wijze samen met kunstenaars en creatieve makers getransformeerd tot een levendig creatief werklandschap voor de komende tien jaar.        

Het terrein omvat bijzondere werkruimtes, ondersteunende horeca en ruimte voor activiteiten en kleinschalige programmering. Uniek, want huurders hebben hier dus zelf gebouwd aan hun eigen ideale werkplek, waarbij ze gebruik hebben kunnen maken van professionele ondersteuning in de planontwikkeling. Onder hen muzikanten, beeldhouwers, surfplankdesigners, bierbrouwers, een makerspace, een metaalwerkplaats en een galerie. 
 
Alle kavels zijn intussen verhuurd, de vergunningen verstrekt en een tiental bouwwerken verrezen op het terrein. Duurzaamheid en circulair bouwen zijn daarbij belangrijke peilers. Inmiddels is het merendeel van de zelfgebouwde werkplaatsen volledig gereed en groeit de dynamiek op het buitenterrein verder. Ook de horecalocatie Café NAR heeft de deuren voor bezoekers geopend en de aanwezigheid van open ruimte voor evenementen zorgt ervoor dat er regelmatig publieksactiviteiten plaats vinden, zoals bijvoorbeeld openlucht filmfestival ‘Pluk de Nacht’.

Verbouwingen en realisatie

Eind 2018 is gestart met de transformatie van deze oude, leegstaande overslagloods van bijna 10 meter hoog tot een culturele broedplaats met meer dan 60 werkruimtes. De loods is circulair verbouwd door Groenluik aannemers, met bijvoorbeeld hergebruikte deuren, kozijnen en houten balken.

Naar ontwerp van Sietse van der Spuij van Urbanizer Architecten is binnen bijna 2200 m2 aan nieuwe creatieve werkruimte gerealiseerd. Het resultaat is een labyrintische omgeving met een rauwe uitstraling, verdeeld in 3 etages met veel trappen en loopbruggen. De Havenloods is in mei 2019 in gebruik genomen voor een periode van minimaal 12 jaar.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van De Havenloods en de verbouwing van de loods? Beluister deze podcast serie.

Actueel bij De Havenloods

De Havenloods opent de deuren met cultuurfestival

De kunstenaars en creatieven van broedplaats De Havenloods hebben de deuren wagenwijd opengezet voor publiek met een divers programma bomvol performances, acts en optredens.
Lees meer

Circulaire broedplek – Kunst als fundament

Bekijk deze korte video en kom meer te weten over de rol van kunst en creativiteit bij de ontwikkelingen in het Werkpoorkwartier in Utrecht.
Lees meer

Bikkelharde beelden op het buitenterrein

In deze verhalenreeks nemen we je mee langs verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods. Ditmaal spreken we beeldhouwer Caroline Ruizeveld.
Lees meer

Tweedehands loods wordt speeltuin voor creativiteit

In deze verhalenreeks nemen we je mee langs verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods. Ditmaal spreken we Bram de Rooij van Breed Metaal.
Lees meer

Van 'alleen op de wereld' naar middelpunt van bruisende plek

In deze verhalenreeks nemen we je mee langs verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods. Ditmaal spreken we Pim van der Burgt.
Lees meer

Dwarsdenkers en circulaire bouwers

In deze verhalenreeks nemen we je mee langs verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods. Ditmaal spreken we Oscar Larik.
Lees meer

Dag en nacht op zoek naar trash(ure)

In deze verhalenreeks nemen we je mee langs verschillende ontwikkelingen op het buitenterrein van De Havenloods. Ditmaal spreken we De Stadsjutters.
Lees meer