Berlijnplein: culturele hart van Leidsche Rijn

Samen met de gemeente Utrecht en RAUM werken we aan de ontwikkeling van het Berlijnplein, het terrein van ruim 9000 m2 tussen de Pathé bioscoop en Leidsche Rijn Centrum. In de periode 2019-2021 worden grote stappen gezet om op dit kavel een divers aanbod te realiseren aan kunst, cultuur, horeca en activiteiten met als centrale thema 'De toekomst van de Stad'.    

Onder de noemer 'grensverleggend makersplein' werd in 2016 begonnen om via culturele programmering stapsgewijs te onderzoeken wat de beste vorm zou zijn voor een culturele voorziening op deze locatie. In 2018 is DePlaatsmaker gevraagd mee te denken over de verdere ontwikkelingen op het terrein.

Inmiddels beginnen de contouren van de culturele voorziening Leidsche Rijn Centrum zich af te tekenen. Het wordt een plek voor bijzondere ontmoetingen waar je, ongemerkt of juist heel bewust, in aanraking komt met (beeldende) kunst en design. Een dagelijkse ontmoetingsplek waar steeds iets anders te zien en te beleven is. Je vindt er design, beeldende kunst, theater, muziek, technologie én sociale activiteiten. Laagdrempelig genoeg zodat het een functie heeft voor iedereen in de wijk, en bijzonder genoeg om ook cultuurliefhebbers van ver buiten de stadsgrenzen te trekken.

Samen met onze partners hebben we de ambitie om de kavel zoveel mogelijk modulair en flexibel te bebouwen, zodat ingespeeld kan worden op de veranderende ruimtebehoefte van de culturele sector. Het is nadrukkelijk het uitgangspunt om bewoners, culturele instellingen en kunstenaars uit Leidsche Rijn en de rest van Utrecht te betrekken bij het ontwerp, de realisatie en het beheer van de culturele voorziening.

In januari 2020 werd een eerste tijdelijke paviljoen opgeleverd. Helaas is dit in november afgebrand. In 2021 wordt dit paviljoen opnieuw gebouwd. 

Voor meer informatie over de ontwikkeling van het Berlijnplein download het ontwikkelkader: 'De Toekomst van de Stad'. Zie ook www.berlijnpleinutrecht.nl.  

partners

 

Terug