Berlijnplein: culturele hart van Leidsche Rijn

Samen met verschillende culturele instellingen en de Gemeente Utrecht werken we aan de ontwikkeling van Berlijnplein, het terrein van ruim 9000 m2 tussen de Pathé bioscoop en Leidsche Rijn Centrum. Tot 2025 wordt hier gebouwd aan het culturele hart van Leidsche Rijn. Stapsgewijs verrijst er een creatief makersplein met een divers aanbod aan kunst, cultuur, horeca en onderwijs.     

In 2018 is DePlaatsmaker samen met de gemeente Utrecht en RAUM begonnen plannen te maken voor de culturele invulling van 4000 m2 van het plein. Inmiddels heeft de gemeente Utrecht groen licht gegeven voor de ontwikkelingen op het Berlijnplein.

Het wordt een plek voor bijzondere ontmoetingen waar je, ongemerkt of juist heel bewust, in aanraking komt met kunst en cultuur. Op Berlijnplein is steeds iets anders te zien en te beleven. Je vindt er beeldende kunst, theater, dans, muziek, design, technologie én sociale activiteiten.  Laagdrempelig genoeg zodat het een ontmoetingsplek is voor iedereen in de wijk, en bijzonder genoeg om ook cultuurliefhebbers van ver buiten de stadsgrenzen te trekken.

Samen met onze partners hebben we de ambitie om de kavel zoveel mogelijk modulair en flexibel te bebouwen, zodat ingespeeld kan worden op de veranderende ruimtebehoefte van de culturele sector. Het is nadrukkelijk het uitgangspunt om bewoners, culturele instellingen en kunstenaars uit Leidsche Rijn en de rest van Utrecht te betrekken bij het ontwerp, de realisatie en het beheer van de culturele voorziening.

In januari 2020 werd een eerste tijdelijke paviljoen opgeleverd. Helaas is dit in november afgebrand. In 2021 wordt dit paviljoen opnieuw gebouwd, maar in de tussentijd worden de gedupeerde bewoners tijdelijk gehuisvest in een schottenkeet

Voor meer informatie over de ontwikkeling van het Berlijnplein download het ontwikkelplan 'Cultuur bouwt aan de toekomst van de stad'. Zie ook www.berlijnpleinutrecht.nl.  

partners

 

Terug